Yleiset säännöt
Talviuinnin SM-kilpailusäännöt
Säännöt on laatinut Suomen Ladun talviuintitoimikunta.
1. Osallistumissäännöt
SM-kilpailuihin osallistuja voi edustaa yhdistystä, yhteisöä, uintipaikkansa avantoa tai pelkästään paikkakuntaansa. Uimari saa edustaa samoissa kilpailuissa vain yhtä tahoa. Muu kuin Suomen kansalainen voi uida kilpailun ulkopuolella ilman virallista sijoitusta. Mikäli kilpailija edustaa maataan, hänen tulee olla edustamansa maan kansalainen ja mikäli yhdistystä, hänen tulee olla sen jäsen.
2. Yleiset kilpailusäännöt
- kilpailijan on oltava kokoontumispaikalla ilmoitettuna aikana
- kilpailijan on uitava koko suorituksen ajan omalla radallaan
- kilpailijan on maaliin tullessa kosketettava vähintään yhdellä kädellä radan päässä olevaa ajanottolevyä
- kilpailija ei saa käyttää kehon lämpöä suojaavia tai säilyttäviä ulkoisia tai sisäisiä aineita
- alkoholin tai muun huumaavan aineen käyttö kilpailuissa on kielletty
- yksilölajeissa naisten ja miesten eriä voidaan yhdistellä
- viestijoukkueessa kuka tahansa ilmoitettu kilpailija voidaan vaihtaa toiseen ilmoitettuun kilpailijaan kaksi (2) tuntia ennen kilpailupäivän ensimmäistä starttia
- varaslähdöstä kilpailijan tai viestijoukkueen suoritus hylätään
- sääntöjen rikkomisesta rangaistaan kilpailusuorituksen hylkäämisellä
- Toimitsija esittää ehdotuksen uinnin hylkäämisestä kilpailunjohtajalle. Kilpailunjohtaja päättää hylkäyksestä, ja epäselvässä tapauksessa tekee päätöksen uimarin eduksi.
- Kilpailija tai seuran joukkueenjohtaja voi tehdä hylkäyksestä protestin kilpailunjohtajalle kirjallisesti 30 minuutin kuluessa asianomaisesta erästä. Protestimaksu on kaksi kertaa osallistumismaksun määrä, ja se on maksettava protestinteon yhteydessä.
- Protestin ratkaisee kilpailunjohtaja. Jos hän hylkää protestin, on hänen perusteltava päätös. Tällöin protestimaksu jää järjestävälle yhteisölle.
- mikäli protesti menee läpi, palautetaan protestimaksu protestin tekijälle
3. Uintivarusteita koskevat säännöt
- uima-asun ja päähineen käyttö on pakollista
- jalkineiden, hanskojen ja muiden lisävarusteiden käyttö on kilpasarjoissa kielletty, mutta Norppa- ja Kuuttisarjoissa sallittu
- uima-asun tulee olla hihaton ja läpinäkymätön
- uima-asun lahje saa ulottua korkeintaan polven yläpuolelle (1/3 lahjepituus)
- märkäpuvun käyttö on kielletty
- uimalasien ja nenäklipsin käyttö on sallittu
- kilpailunjohtaja voi sulkea kilpailusta kilpailijan, jonka uintivarusteet eivät täytä sääntöjä
4. Kilpailun lähtökomennot
Lähtö alkaa kilpailunjohtajan komennolla ”RIISUKAA VAATTEET”. Kilpailija riisuu ripeästi ylimääräiset vaatteensa ja laittaa ne vieressä olevaan koriin. Komennolla “VETEEN” kilpailija siirtyy viivyttelemättä portaita pitkin veteen kyykkyyn siten, että molemmat olkapäät ovat veden alla. Tarvittaessa toimitsija kehottaa uimaria laskeutumaan alemmaksi. Kaikkien kilpailijoiden ollessa lähtöasennossa lähettäjä sanoo ”PAIKOILLENNE”, jolloin uimarin on pidettävä toisella kädellä kiinni portaiden kaiteesta, kunnes hän kuulee äänimerkillä annetun lähtöluvan. Lähtöpään toimitsijat pitävät punaista lippua ylhäällä niin kauan, kunnes radan uimarin hartiat ovat veden pinnan alla. Varaslähtöä ei kutsuta takaisin, vaan varaslähdön ottaneen uimarin suoritus hylätään.
5. Rintauinti 25 m ja 50 m
- uintitapa on rintauinti
- päälaen on oltava koko kilpasuorituksen ajan veden pinnan päällä
- Käsiä ei saa uidessa nostaa veden pinnan yläpuolelle, paitsi lähdössä, jossa portaiden kaiteesta kiinnipitävä käsi voidaan viedä eteen veden pinnan ylä- tai alapuolelta ja maaliintulossa, jossa kädellä on kosketettava radan päädyssä olevaa ajanottolevyä.
- 50 m rintauinnin käännöksessä ainakin toisen käden on kosketettava päätyä ja myös käännöksen jälkeen päälaen on pysyttävä veden pinnan päällä kuten uidessa
6. Viestiuinti 4 x 25 m rintauinti
- uintitapa on rintauinti
- jokaisessa nelihenkisessä viestijoukkueessa molemmat sukupuolet on oltava edustettuina
- sama henkilö saa uida vain yhdessä viestijoukkueessa
- Käsiä ei saa uidessa nostaa veden pinnan yläpuolelle, paitsi lähdössä, jossa portaiden kaiteesta kiinnipitävä käsi voidaan viedä eteen veden pinnan ylä- tai alapuolelta sekä maaliintulossa ja vaihdossa, jossa kädellä on kosketettava radan päädyssä olevaa ajanottolevyä.
7. Vapaauinti 25 metriä
- uintitapa on vapaauinti
- maaliintulossa käden on kosketettava radan päädyssä olevaa ajanottolevyä